Povesti Audio
Povesti Audio
Povesti Audio

Povesti si povestiri de Fratii Grimm

in format text si audio

fratii_grimm

Fratii Grimm, Jacob si Wilhelm Grimm, au fost folcloristi, lingvisti, filologi si doctori in drept. Jacob s-a nascut pe 4 ianuarie 1785, ca fiu al lui Philipp Wiiheim Grimm si Dorothea Zimmer, intr-o familie care va avea pana la urma noua copii: opt baieti si o singura fata. Anul urmator, pe 24 februarie, a venit pe lume si Wilhelm. Locuiau in oraselul german Hanau.

Cand fratii erau inca tineri, tatal, care studiase legea si era functionar in oras, a murit, iar mama lor, Dorothea, a facut eforturi majore ca sa plateasca educatia copiilor. Ajutati financiar de sora lui Dorothea, copiii au putut studia la liceul din Kassel.

Fratii Grimm au studiat dreptul la Universitatea din Marburg ca sa ii indeplineasca dorinta tatalui vitreg, dar cariera de avocat nu i-a atras. Au preferat sa colinde pentru a descoperi noi basme populare in anii inceputului de secol XIX. Jacob a lucrat ca bibliotecar la Kasel intre 1816 ai 1829, iar fratele sau a lucrat ca secretar. Intre 1821 si 1822, cei doi frati au preferat sa aiba un venit modest culegand trei volume de basme. de la aproximativ 40 de persoane.

Se considera ca cele mai importante surse au fost: Dorothea Viehmann, fiica unui hangiu, si Marie Hassenpflug, o prietena de 20 de ani a lui Charlotte, sora lor. Tanara Marie provenea dintr-o familie aleasa. Cunoscand limba franceza, avusese acces si la culegerile de basme din Franta. Povestile culese de la ea sunt un amestec intre traditia orala si povestile lui Perrault din 1697.

In 1830, fratii s-au mutat in Göttingen, unde Jacob era bibliotecar, iar Wilhelm bibliotecar asistent. Au avut ocazia sa consulte carti si sa studieze.
In 1835 Wilhelm a devenit profesor, dar a fost destituit doi ani mai tarziu, deoarece a protestat impotriva abrogarii constitutiei de la Hannover.

Au lucrat la DEUTSCHES WÖRTERBUCH, care continea 16 volume. Opera a fost finalizata in 1860, iar primul volum al dictionarului a aparut in 1854. Wilheim Grimm a incetat din viata pe 16 decembrie 1859, iar Jacob a trait pana pe 20 septembrie 1863.

Colectia de basme care i-a facut celebri cuprinde, printre altele:
Alba ca Zapada, Cenusareasa, Hansel si Gretel, Muzicantii din Bremen, Croitorasul cel viteaz, Printul broscoi, Vagabonzii, Scufita Rosie, Printesa si bobul de mazare, Printesa corb,Imparatul Cioc-de-Sturz, Gasca de aur, Condurii Domnitelor, Apa vietii.

Fratii Jacob Ludwig si Wilhelm KarI Grimm au scris-o dupa ce s-au inspirat din vechi basme germane culese strabatand landurile. Culegerea in care au aparut in 1812 cele mai cunoscute basme ale Fratilor Grimm (in total 86) se numea Basme pentru copii si camin.

Doi ani mai tarziu a aparut si volumul al doilea, care continea alte 70 de basme. De atunci, povestile Fratilor Grimm s-au publicat traduse in zeci de limbi. Povestile ca Alba ca Zapada si Frumoasa adormita fusesera spuse de mii de ori, dar au fost pentru prima data scrise de Fratii Grimm.

Cautand basme, fratii Grimm au descoperit multe cuvinte germane vechi sau recente pe care le-au introdus intr-un dictionar. Cand colaborau, Wihelm selecta si aranja povestile, in vreme ce Jacob era mai interesat de limba si filologie.
Fratii Grimm au contribuit la formarea limbii germane prin dictionarul Cartea cu cuvinte germane, dar si prin dictionarul scris de Jacob, Legea lui Grimm, prima carte de fonetica si fonologie a limbii germane.

Jacob Grimm s-a remarcat ca autor al Gramaticii germane si al Istoriei limbii germane, printre primele lucrari publicate vreodata despre aceste subiecte, A scris primul dictionar istoric al limbii germane.

Cei doi frati au facut cel mai important pas catre standardizarea limbii germane, de la traducerea Bibliei din latina in germana de catre Martin Luther. Importanta operei lor este cu atat mai mare cu cat la inceputurile secolului XIX, pe vremea Fratilor Grimm, Germania era doar un teritoriu fragmentat in zeci de pricipate, unite prin limba vorbita pe tot teritoriul si prin literatura populara.

Prin aceste publicatii, fratii au demonstrat ca germanii impartaseau o cultura similara si au ajutat la procesul de unificare al principatelor fragmentate. Jacob si Wilhelm Grimm au ajutat, de asemenea, la stabilirea folclorului ca stiinta.